Giant Pagunungan

Anjeun aya didieu:
<Back

Giant Pagunungan (Isergebirge Jerman, Polandia Góry Izerskie, dina jargon disebut oge Jizerky) mangrupakeun geomorphological Unit gunung northernmost na Czech. Pagunungan anu dingaranan Walungan Jizera, nu asalna dina lamping of Smrk, gunung pangluhurna di bagian Czech sahiji gunung. Ieu ieu saméméhna dianggap ujung kulon Pagunungan Giant. Hiji bagian penting anu lokasina di Polandia, di mana anjeunna teh punclut pangluhurna di Jizera Pagunungan sakabeh, nu Wysoka Kopa (1126 m).

Sabudeureun gunung nu Kota Liberec, Frydlant, Raspenava, Town Anyar handap spruce, Świeradów-Zdroj, Szklarska Poreba, Desna, Tanvald na Jablonec nad Nisou. Dina istilah administrasi diwengku sahiji bagian Czech sahiji gunung anu perenahna di kacamatan Liberec, Jablonec nad Nisou na Semily Liberec wewengkon.

keur Giant Pagunungan anu ciri flattened di wewengkon puncak, sahingga ngabentuk plateaus tinggi-bohong ti mana naek puncak granit na numana depresi deet ngandung sababaraha nipah.

Giant Pagunungan flank unit geomorphological handap (ti kalér nurutkeun jarum jam) Frýdlantská huma, Kotlina Jeleniogórska, Giant Krkonošské pasir ještěd-kozákov sholawat sarta Žitava Citarum. Ti satuan sabudeureun (iwal ti Pagunungan Giant) anu Giant Pagunungan sharply dipisahkeun. Contona, kalereun lamping Frydlantske uplands, rising luhur lebak Smědá boga dulur jangkungna 500 m. Northeast Jizersky kawas naék tinggi luhureun lamping lebak na Kwisa Kamienna Leutik. Sanajan gunung kidul pas mulus kana Liberec Citarum, tapi geus ditutup 18 km sholawat lila Černostudniční.

The Jizera Pagunungan anu jumlahna aya 28 sarébu (puncak kalawan jangkungna leuwih 1000 méter sarta prominence of leuwih 5 méter). Sababaraha sumber do henteu acan pati Bodas (1007 m) jeung bohong antara pigeonloft jeung Monténégro millirem (m 1003) ayana kiduleun Jizera atanapi spruce, minor puncak Smrku kakara balik wates Polandia-Czech. Sabalikna, sababaraha nagara bagian Świeradowiec, tapi ieu téh mangrupa gunung misah, tapi ngan spočinek Lužce.

Dina bagian Czech sahiji gunung anu kapanggih 15 sarébu sarta kalobaannana anu topped kalayan formasi batu has. Éta ogé kudu korsi rada jero - 7 sahijina ngabogaan prominence (élévasi tina korsi nu) sahenteuna 100 m Bagian Polandia nyaeta 13 sarébu, kaasup pangluhurna Wysoka Kopa, formulir anutan kitu, mah béda, formasi batu anu loba kurang, gunung nu pates lolobana datar. sarta deet sela. Sajaba wysoka Tajongan boga prominence euweuh puncak gede ti 60 méter.

Tabel di handap mangrupa daptar sadaya rébuan kalawan nu luhurna, prominence sarta isolasi. Éta metot nu Jizera boga prominence gede ti spruce, gunung pangluhurna di bagian Czech sahiji gunung. Sabalikna, Spruce ngabogaan insulasi luhur batan Wysoka Kopa, gunung pangluhurna di sakabeh Jizera. atraksi sejen teh prominence tina Hideung Hill, nu mibanda jangkungna nepi ka 1026 17 m. pangluhurna, sarta acan éta 4. paling menonjol sarébu Jizera pinuh.

proteozoika Assyntským orogeny tungtung dihasilkeun dina wewengkon massa batu masif dinten Jizera Pagunungan dibentuk ku schists na phyllites. gunung-tapi ieu hal ieu teh 200 juta. Taun hareup ampir Blok dina Silurian jeung rea ieu banjir ku laut. Salila sadayana waktos ieu, beungeut diulas dua plutons, nu kiwari wangun dasar tina gunung. base Paleozoic éta ngan hiji konsolidasi blok kaledonským orogeny. formulir dinten ieu lega ieu ngawangun ku dua prosés séjénna: orogeny Hercynian sarta gerakan Saxon dina térsiér. Ieu dina periode ieu aya ngarojong pegatna ngabawah maranéhanana éta Giant Pagunungan diangkat. lamping DAS anu dilestarikan, contona, di suku kalér Špičák, Ořešník, battlements Frýdlantské.

Massif batu anjog dinten ieu téh granit batuan - granit. Aranjeunna sumping ka paparan beungeut dua Paleozoic plutons. Ti awak granit ieu mangrupa heubeul Lausitz pluton, nu manjangan kana gunung di kalér-kuloneun nu disebut Rumburk granit. Salila pluton solidifying na ngarobah tekanan ieu sareng suhu batu heubeul - sabak - on schist aya contona, gunung mika strip di tonggoh. Dina ieu posterior svor mun mineralisasi (deposit tina timah di New Town handap spruce) jeung engké mun cinyusu Gush mineral (Libverda, Czerniawa Zdrój Świeradów-sumber). Kapur sarta dolomit ngabentuk Kalsium Hill di Raspenavy anu dirobah jadi marmer. Paling batuan anu gneiss metamorphosed ngabentuk jizerské Polandia High Jizera sholawat sarta gunung Smrk. Luhureun Town Anyar nyaéta schists bearing sejen - leptinytu. batu métamorf oge shales Železnobrodská na quartzites (White Rock di Prichovice).

Kadua, MTs Jizersky pluton ngabentuk Wewengkon ti ngeunaan Chrastava sanggeus Snežka. Anjeunna geus solidified dina Carboniferous jeung granit sangkan nepi ka formasi batu Jizera mayoritas. komposisi nerostnému tersiér pikeun nambahkeun gunung beku salajengna, dina basalt nu tangtu. Paling basalt masif awak Bukovec téh leuwih Jizerkou na Beech di Jiřetína. Salila glaciation kuarternér Bohemia éta ngan aya kalana, buana glacier dieureunkeun di suku kalér. Acan glacier Bohemia kapangaruhan. Salaku hasil ibun weathering ditanggung formasi sakumaha cliffs ibun na tembok batu. formasi batu metot séjén dina wewengkon pagunungan anu basins batu, suung batu na batu saimbang.

Hatur nuhun kana posisi na Giant Pagunungan boga jaringan pisan padet tina waterways. Sapanjang ridges tina pagunungan ngalir DAS antara Baltik jeung Laut Kalér. Ti bagian barat jeung kulon diverts cai Lužická Nisa Zittau Citarum di Laut Baltik. Salah sahiji citarum nyaeta Smědá, draining gunung kalér. citarum utama lianna anu Jeřice, Řasnice na Lomnice. Dina sisi Polandia mangrupakeun walungan utama Beaver Kamienna na Kwisa. Wétan sarta tenggara aréa lemes ku Elbe Jizerou sahingga kana Laut Kalér. tributary na pangpentingna nyaéta Kamenice.

Keur rezim cai di wewengkon éta téh nipah krusial. Gambut lukut nu aya tutuwuhan dominan gambut, dina sél maranéhanana bisa nahan jumlah badag di rainwater - nepi dua puluh kali beurat sorangan. Ieu mangaruhan évaporasi na ulang humidification gunung microclimate. Ogé Nepi cinyusu runoff.

Hijina wewengkon cai alam Jizerské pagunungan anu situ gambut sarta pools. Nepi ka tungtun 19. abad ka anu diwangun di wewengkon pagunungan ngan hiji wangunan utiliti cai leutik, dipaké pikeun saws kakuatan sarta grinding kaca tutuwuhan. Sanggeus banjir mawa musibah ti 29. 7. 1897 nalika Jizerské Pagunungan murag rékaman curah hujan, éta ieu mutuskeun pikeun panangtayungan ti acara sapertos sejen pikeun ngawangun sababaraha bendungan. Pikeun tim wangunan masarakat Cai karek ngadeg pikeun ngatur aliran walungan sarta pangwangunan bendungan di Citarum Zhořelecká Nisa ieu dirancang ku Professor Otto Intze genep bendungan. Ieu bendungan mimiti asup ka wilayah Czech, nu ogé aroused perhatian dina jangka waktu-Na. Tungtungna, éta diwangun lima ieu tížných bendungan masonry, teu migawe pangwangunan bendungan di Jerico. Harcovská bendungan ieu réngsé, Bedrichovska bendungan, Mníšecká bendungan, bendungan Mlýnický na Jablonec bendungan. 1915 sataun anu diwangun dua bendungan langkung - waktu ieu topped - dina baskom di Jizera. Salah sahijina, anu bendungan dina Bodas Desna, sataun saterusna tragis peupeus. Kadua, Soušská bendungan, ayeuna boga fungsi minangka sumber cai nginum keur Jablonec nad Nisou. Sumber cai pikeun Liberec jeung kaler nyaeta (deui embankment bendungan) embung cai Josefuv Dul, diwangun antara 1976-82.

Rencana teh Kamentrian Tatanén tilu sistim ngompa misah sarta tilu bak deukeut Hejnic. Numutkeun loba pendapat tapi konstruksi maranéhanana henteu alesan, sajaba ngabalukarkeun banjir sarta parobahan éksténsif di wewengkon ditangtayungan tina gunung.

babagi